Gasilsko tekmovanje GZ Krško 2019

Zadnji majski konec tedna je potekalo gasilsko tekmovanje, katerega so se udeležile ekipe iz krške in kostanjeviške občine, ki so povezane v Gasilsko zvezo Krško.

Zaradi razmočene podlage, zahvaljujoč dolgotrajnemu obilnemu deževju, je Gasilska zveza Krško tekmovališče prestavila iz prvotno načrtovanega hipodroma na Bregah v središče Krškega: tako so vaji z motorno brizgalno in s hidrantom ter vaji raznoterosti in razvrščanja v soboto izvajali na pomožnih nogometnih igriščih z umetno travo, štafeto pa so tekli na travnati površini, medtem, ko se je mladinsko tekmovanje, ki je potekalo v nedeljo, odvijalo še na igrišču pod Mladinskim centrom Krško in na stadionu.

V soboto je potekalo člansko in veteransko tekmovanje, zbrane pa so obiskali regijski poveljnik Gašper Janežič in Aleš Benje, višji svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Krško. V kategoriji starejših gasilcev so tri sodelujoče ekipe izvajale vajo s hidrantom in vajo raznoterosti – najboljši so bili člani PGD Mali Kamen pred drugouvrščenim PGD Leskovec in tretjeuvrščenim PGD Senuše. Vsi tekmovalci članskih kategorij so izvedli vajo z motorno brizgalno, se hitrostno merili v štafeti na 400 m z ovirami in prikazali sposobnost razumevanja in izvrševanja povelij v vaji razvrščanja. Med sedmimi sodelujočimi ekipami v kategoriji članice A so 1. mesto osvojile gasilke iz PGD Kostanjevica na Krki, 2. mesto je pripadlo PGD Veliki Podlog in tretje PGD Brege. V kategoriji članice B so nastopile tri ekipe in se kot najboljše izkazale gasilke PGD Raka, za njimi pa PGD Veliki Podlog in PGD Dolenja vas. Tekmovalnih moških ekip kategorije člani A je bilo kar dvanajst in med njimi je 1. mesto osvojilo PGD Velika vas, 2. mesto je pripadlo PGD Kostanjevica na Krki in tretje PGD Leskovec, v kategoriji člani B pa je nastopilo sedem ekip, med katerimi so se zmage razveselili gasilci iz PGD Leskovec, pred drugouvrščeno ekipo PGD Raka, ti pa pred gasilce iz PGD Mali Kamen, ki so osvojili 3. mesto.

Nedeljski dan, ko sta navzočim podporo s svojim obiskom izkazala Zdenka Močnik, vodja brežiške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, s svojim sodelavcem Jožetom Kranjcem, je minil v znamenju druženja gasilskega podmladka. Med tremi sodelujočimi ekipami mladink so 1. mesto osvojile članice PGD Videm ob Savi, 2. mesto PGD Veliki Podlog in tretje PGD Raka, v kategoriji mladinci pa je nastopilo devet ekip in kot najboljši so se izkazali člani PGD Leskovec, z drugim mestom so jim sledili člani PGD Rožno in s tretjim PGD Veliki Podlog. V konkurenci petnajstih ekip med pionirji so zmagali člani PGD Veliki Podlog, 2. mesto je pripadlo PGD Kostanjevica in tretje PGD Brege. Zmage v kategoriji pionirk pa so se med štirimi nastopajočimi ekipami razveselile članice PGD Veliki Podlog, druge so bile gasilke iz PGD Kostanjevica in tretje iz PGD Smednik.

Tako je 33 ekip v soboto in 31 ekip v nedeljo, torej skupno 64 sodelujočih, preživelo prijeten dan v znamenju gasilske zdrave tekmovalnosti, predvsem pa druženja in medsebojnega povezovanja.

Doroteja Jazbec,

foto: GZ Krško in M. Mirt