18. državni kviz gasilske mladine v Krškem

Gasilska zveza Krško je v sodelovanju z gasilsko regijo Posavje kot gostiteljica državnega kviza za gasilsko mladino športno-gasilski dogodek pripravila v Šolskem centru Krško-Sevnica (Srednji šoli Krško).
Na tekmovanje se je na osnovi zasedbe najvišjih mest na regijskih izborih uvrstilo 111 ekip – od tega 38 iz kategorije pionirjev, 39 iz kategorije mladincev in 34 tekmovalnih trojic kategorije gasilci pripravniki.

Po uvodnem nagovoru predsednice GZ Krško in obenem predsednice Sveta gasilskih zvez posavske regije, Ane Somrak, direktorice Šolskega centra Krško-Sevnica, Erne Župan Pirovič, župana Občine Krško, mag. Mirana Stanka in poveljnika Gasilske zveze Slovenije, Francija Petka, je z dvigom mladinske gasilke zastave sledila uradna otvoritev tekmovanja.

Vsebinsko je bil državni gasilski kviz mladine razdeljen na tri dele: teoretični del, prikaz vozlov in/ali navezave gasilskega orodja ter vaja gasilske spretnosti.

Kviz je bil organiziran tako, da so pionirji in gasilci pripravniki najprej opravljali pisni del tekmovanja, na katerem je bilo potrebno skozi štiri tematske sklope izkazati teoretično poznavanje gasilske organizacije, čemur je sledil še praktični del (vozli in vaja gasilske spretnosti), gasilci pripravniki pa so se tekmovalnega nastopa lotili v ravno obratnem vrstnem redu.

Za sojenje je skrbelo 15 sodnikov iz večinoma posavske regije, da je celotno tekmovalno srečanje gasilcev teklo po zastavljenih načrtih pa blizu 50-članska ekipa organizacijskega in tekmovalnega odbora. Ob tej priložnosti je bil izdan tudi e-bilten, katerega je krasil namensko oblikovan logotip dogodka.

Ko so člani ekip zaključili s tekmovalnim delom in se okrepčali s kosilom, so čas do razglasitve rezultatov preživeli vsebinsko raznoliko, saj je Gasilska zveza Krško v sodelovanju z nekaterimi domačimi organizacijami pripravila bogat spremljevalni program.

Kot energetsko pomembna regija z verigo hidroelektrarn na Spodnji Savi, jedrsko elektrarno in termoelektrarno, je gostiteljica kviza seveda poskrbela za podrobnejši vpogled v razumevanje Sveta energije skozi eksperimentalno raziskovanje ob izvedbi Gen energije d.o.o. in Šolskega centra Krško-Sevnica, podjetje Odiseja planetariji d.o.o je pripravilo tridimenzionalno projekcijo vesolja od njegovih nastankov in vse do danes ter ogled »Super Lune«, mladi pa so spoznali tudi delo policije Policijske postaje Krško ob nadzoru državne meje in varovanju prebivalcev z najnovejšo tehnologijo termovizije za nadzor gibanja ob meji. Na ogled je bila še zasebna zbirka gasilskih znakov, našitkov, značk in odlikovanj zasebnega zbiratelja Zdravka Kerina.

S področja sistema zaščite in reševanja se je preko Enote Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Krško gasilski podmladek seznanil s praktičnim prikazom temeljnih postopkov oživljanja in uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja. Manjkala ni niti ekipa Poklicne gasilske enote Krško, ki je izvedla praktičen prikaz reševanja na višini preko avtolestve in reševanja iz globin z uporabo vrvne tehnike, pričakovano pa so se številni mladi gasilci navdušeni podali v t.i. košaro in se v spremstvu profesionalnega gasilca z avtolestvijo dvignili visoko pod nebo.

V sklepnem delu tekmovalnega dne se je okoli 500 mladih gasilcev z njihovimi mentorji zbralo znova v športni dvorani krške srednje šole, kjer je dogajanje popestrila plesno-akrobatska skupina Osnovne šole Jurija Dalmatina iz Krškega, zbrane pa je nato nagovoril predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik in sledila je razglasitev rezultatov s podelitvijo medalj in pokalov najboljšim trem v vsaki kategoriji.

Med pionirji so bili najboljši člani ekipe PGD Dolenji Lazi 1 (GZ Ribnica), drugo mesto je pripadlo PGD Dobračeva (GZ Škofja Loka), tretje mesto pa so osvojili člani ekipe PGD Metlika 1 (GZ Metlika) – podelitev sta izvedli Renata Rupreht, predsednica Mladinskega sveta pri GZS in Valerija Mirt, predsednica Mladinske komisije Sveta gasilskih zvez posavske regije.

V kategoriji mladincev so se na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpeli člani PGD Sela (GZ Videm pri Ptuju), z drugim mestom jim je sledila ekipa PGD Lokovica (GZ Šaleške doline), tretji pa so bili člani PGD Račna (GZ Grosuplje). Medalje in pokale sta podelila Klemen Repovž, podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije in Gašper Janežič, poveljnik gasilske regije Posavje.

Podelitev gasilcem pripravnikom sta izvedla predsednik GZS, Janko Cerkvenik in predsednica gasilske regije Posavje in predsednica gostiteljice, Gasilske zveze Krško, Ana Somrak. Kot najboljši v starostni skupini od 16 do 18 let so se izkazali člani PGD Stoperce (GZ Majšperk), za katerimi se je kot druga uvrstila ekipa PGD Mlinše (Zagorje ob Savi), 3. mesto pa je pripadlo PGD Grajska vas (GZ Žalec).

Tako se je uspešno zaključil 18. državni kviz gasilske mladine, na katerem so nastopile najboljše gasilsko podkovane mladinske ekipe iz celotne države.

Doroteja Jazbec